Peškiri su nešto što svakodnevno koristimo u svojoj kući i bez čega bi nam život bio prosto nezamisliv.

Kako bi bili što dugotrajniji, te kako bi im zadržali kvalitetu, morate da pripazite na neke korake. Peškiri se jako brzo prljaju pa bi ih tako trebalo obavezno prati poslije svakog trećeg korištenja. Peškire za brisanje ruku bi tako trebali prati i mijenjati svaki drugi dan, a ukoliko je u vašoj porodici više od četiri člana, peškire za brisanje ruku bi trebali mijenjati svaki dan.

Kako bi izbjegli da vam peškiri budu grubi,vrlo je važno s kojom količinom deterdženata ih perete. Nemojte pretjerivati sa količinom deterdženta kada je o pranju peškira riječ. Držite se tačno one količine koja piše na pakovanju deterdženta, zbog toga što ukoliko se peškiri u toku pranja dobro ne isperu, postaju odlična hrana za plijesni i bakterije.

Kako bi i poslije nekog vremena vaši peškiri ostali mekani, vrlo je važno da ih nakon svakog pranja, bilo ono ručno ili u veš mašini, protresete, ali dobro protresete prije nego ih objesite.

Kada se poslije brisanja sa peškirom na njemu ne bi stvrale bakterije i plijesan, najbolje je da peškire odlažete na šipke, a ne na kukice. Kada peškir vješate na kukicu, postoji mogućnost da se na nekim dijelovima neće u potpunosti osušiti i tako će postati odlična podloga za razvoj bakterija i plijesni.

Što manje koristite peškire, to će peškiri duže trajati. Pa bi najbolje bilo da kupite više peškira kako bi što manje koristili svaki pojedini peškir i na ovaj način im produžite trajanje.

Preporučeno