Vladimir Štimac, bivši košarkaš Crvene zvezde i reprezentativac Srbije, oglasio se na šokantnu vijest o diskriminaciji mlade djevojke Romkinje iz Vrbasa u Srbiji. U školi koja se nalazi u Vrbasu, drugovi iz razreda su joj na zadirkivanje poklonili bakarnu žicu. Da li možete da vjerujete dokle seže ljudska zavist i bezličnost? Nedugo nakon toga, Seka Aleksić javila se kao volonterska pratnja mladoj dami na maturalnu večer, a sada je interes za dolazak iskazao i Vladimir Štimac.

Gledajući izjavu Seke Aleksić o njenoj želji da prisustvuje svečanoj dodjeli diploma uz mladu djevojku koja je bila izložena okrutnom i nepravednom poniženju, bio sam krajnje obeshrabren. Svaki pojedinac koji bi se mogao upustiti u takvo prijekorno ponašanje trebao bi se u potpunosti sramiti, i da se zapita šta zapravo nije u redu sa njim? U svjetlu ovoga, odlučio sam kupiti haljinu i cipele za spomenutu mladu djevojčicu koje će nositi na ceremoniji. Molim vas da mi dostavite potrebne podatke za kontakt. Takve osjećaje iznio je Štimac, dodavši:

“Ispričavam se što sam morao uputiti ovaj javni apel, ali priča me duboko pogodila. Još jednom vas molim da mi pomognete pronaći kontakt iz obitelji kako bismo malo pomogli djetetu. Vjerujem da je ovo je stvar koju vrijedi podržati bez zadrške. Unaprijed zahvaljujemo na pomoći”, napisao je Štimac. Na sličan način, pjevačica Seka Aleksić preuzela je na sebe pružanje pomoći mladoj djevojci koja je bila izložena maltretiranju u Vrbasu. Priča je dirnula mnoge, a podršku Romkinji koju su vršnjaci izbjegavali i nisu joj dopustili da dođe na dodjelu diploma dale su i druge javne osobe, što je nevjerovatno da se dešava u 2023 godini.

Inače, djevojčin otac radi kao vozač kamiona u Europi, a majka je vlasnica cvjećarnice. Unatoč tome, nitko od njezinih vršnjaka nije želio s njom na maturu, a svi su šutjeli. Odbijajući progovoriti protiv takvih akata nasilja, samo ih produžavamo. Da li je ovakva Srbija kakvu želimo? Ovo je bila izjava, na koju je Seka Aleksić odgovorila: “Gdje je ta mala, ja ću je otpratiti na maturu.

Nakon što se društvenim mrežama proširila vijest o maltretiranju djevojčice od strane vršnjaka, uslijedio je izljev podrške. Naime, pjevač i glumac Ammar Mešić, kao i košarkaš Vladimir Štimac ponudili su se pomoći i uveseliti djevojčinu maturalnu večer. Uz njih, brojni drugi su se javili i pružili pomoć djevojčici kojoj su kolege iz 8. razreda OŠ “Petar Petrović Njegoš” u Vrbasu okrutno “poklonili” žicu zbog njenog romskog nasljeđe. Učenici su rekli: “Vi Romi sigurno skupljate bakar, pa dajmo doprinos.” U sramotnom potezu dječak koji joj je trebao biti pratnja na dodjeli diploma odustao je neukusnom šalom rekavši da se boji da će ukrasti tuđi bicikl ako ga usput vidi, javlja 021.

Preporučeno