Već 66 godina je kraljica Elizabeta II na prijestolju Ujedinjenog Kraljevstva, što je najduži staž jednog monarha u povijesti ove države. Ipak, iako je u više navrata Elizabeta izjavila da to smatra svojom doživotnom dužnošću, te da nikad ne bi abdicirala, odnosno da se nikad ne bi odrekla prijestolja, autor knjiga o kraljevskoj porodici Fil Demper, tvrdi da će se u naredne dvije godine desiti brojne promjene koje će podrazumijevati i da dio ovlašćenja pređe na princa Čarlsa.

Naime, Demper je otkrio da kraljica Elizabeta II razmatra mogućnost da kada napuni 95 godina, da uspori tempo i da se usvoji akt o regenstvu koji će omogućiti njoj da i dalje ostane kraljica, ali da ipak princ Čarls bude taj koji će obavljati većinu dužnosti. Naime, taj akt je i osmišljen za slučajeve kada monarh nije u stanju da obavlja tu dužnost, a posljednje regenstvo je trajalo od 1811. do 1820. Godine kada je kralj Džordž III zbog toga što je bio bolestan, sva ovlaštenja prenio na sina Džordža IV.

Činjenica je da princ Čarls u posljednje vrijeme zaista i preuzima dodatne dužnosti, iako i dalje službeni predstavnici kraljevske porodice demantuju da se pokrenuo postupak oko usvajanja Akta o regenstvu. Kada bi princ Čarls preuzeo kraljičine obaveze, tada bi vojvoda od Edinburga postao njen staratelj.

Kako god, najmanje tri osobe, moraju da potvrde vjerodostojnost podnijetih dokaza da monarh nije u stanju da više upravlja kvalitetno kraljevstvom, a tu se uključuje i princ Filip, ministar finansija i predsjednika donjeg doma parlamenta.