“Mjere imaju itekako efekta i zato moramo tako da se moramo isto da ponašamo i u narednom periodu”, rekla je Darija Kisić Tepavčević za TV B92.

Kada imamo preko 300 potvrđenih slučajeva na jedan dan, svakako da ne možemo da se ponašamo kao da je epidemiološka situacija dobra, ovako kaže Darija Kisić Tepavčević.

Doktorica Kisić je rekla da opada procenat zaraženosti u glavnom gradu.

“U posljednja 24 časa je 27 posto bio procenat pozitivnih u Beogradu, a znao je da bude i do 50 posto”, kaže Kisić Tepavčevićeva.

Osim toga, ona objašnjava da je u Aleksincu proglašena vanredna situacija da bi se iskontrolisala epidemiološka situacija.

“Sporiji pad imamo zbog toga što imamo veliki broj aktivnih slučajeva, ne samo kod nas, već i u svijetu. Ima slučajeva koji još uvijek nisu otkriveni i zato ne možemo očekivati pad”, kaže Kisić Tepavčevićeva.

Kako je kazala, ni u jednom slučaju ne smijemo da se opustimo ni kada dođe do pada broja zaraženih.

“Svako veće okupljanje je mjesto rizika, to morate znati, ali u slučaju da se ne poštuju mjere. Mislim da smo sada odmakli od toga jer se više sada puno više koriste mjere”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević za TV B92.

“Sve odluke koje je donosio Krizni štab bile su u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji”, objašnjava ona te dodaje da postoji kontinuirana saradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Epidemiolog dr Kisić Tepavčević kazala je da su od početka epidemije sve informacije iznošene javno te da su mediji jako važni zbog prenošenja poruka i promovisanja prevencije.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

 

Preporučeno