Svijet je toliko napredovao da danas se velike relacije prelaze velikim brzinama usljed razvijenosti mnogobrojnih prevoznih sredstava.

O Iranu:

Iran je dom jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, počevši od formiranja elamitskih kraljevstava u četvrtom milenijumu prije Krista. Prvi put je ujedinjen od strane iranskih meda u sedmom stoljeću prije Krista,  koji je dostigao najveću teritorijalnu veličinu u šestom stoljeću prije Krista, kada je Cyrus Veliki osnovao Ahemenidsko carstvo, koje se protezalo od istočne Europe do doline Inda, postajući jedno najveća carstva u istoriji.  Iransko carstvo palo je na Aleksandra Velikog u IV vijeku pne i bilo je podijeljeno u nekoliko helenističkih država. Iranska pobuna kulminirala je uspostavljanjem Partijskog carstva, koje je u trećem stoljeću preuzeo Sasanovsko carstvo, vodeća svjetska sila u naredna četiri stoljeća.

 

Arapski muslimani osvojili su carstvo u sedmom stoljeću naše ere. Islamizacija Irana dovela je do opadanja zoroastrizma, koji je do tada bio dominantna religija u zemlji, a glavni doprinos Irana umetnosti i nauci širio se unutar muslimanske vladavine tokom islamskog zlatnog doba. Posle dva veka, počelo je razdoblje raznih matičnih muslimanskih dinastija, koje su kasnije osvojili Seldžučki Turci i Ilhhanate Mongoli. Uspon Safavida u 15. stoljeću doveo je do ponovnog uspostavljanja jedinstvenog iranskog državnog i nacionalnog identiteta,  uz konverziju zemlje u šiitski islam, označavajući prekretnicu u iranskoj i muslimanskoj povijesti.

Pod Nader Šahom, Iran je bio jedna od najmoćnijih država u 18. vijeku,  iako je do 19. stoljeća niz sukoba s Ruskim carstvom doveo do značajnih teritorijalnih gubitaka. Iranska ustavna revolucija početkom 20. veka dovela je do uspostavljanja ustavne monarhije i prvog zakonodavnog tela zemlje. Udar iz 1953. koji su pokrenuli Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države doveli su do povećane autokratije i rastućeg političkog uticaja Zapada. Uzastopno široko rasprostranjeno nezadovoljstvo i nemiri protiv monarhije doveli su do revolucije 1979. i uspostavljanja islamske republike,  političkog sistema koji uključuje elemente parlamentarne demokracije koju kontrolira i nadzire teokratija kojom upravlja autokratska “vrhovna vladajuća država”.

Preporučeno
Loading..