Spram mnogobrojnih izvještaja koji svakodnedno pristižu sa odjela intenzivne njege iz bolnica širom svijeta, koji se naravno tiču pandemije korona virusa, uočeno je da je veliki broj pacijenata koji su primorani ostati na intenzivnoj njezi imaju jedan te isti problem. Stručnjaci koji su zapazili ovaj problem rekli su da se naimde radi o pretilosti, ali još uvijek ne mogu sa sigurnošću da kažu da zbog čega je to tako. Ovaj suludi fenomen prisutan je kako kod nas, tako i u ostatu Europe, Amerike i Azije.

Derek Hill koji je inače profesor medicinske radiologije na Kraljevskom univerzitetu London, rekao je da kako mnogo niše muškaraca nego žena ima ozbiljnije probleme sa korona virusom, kao i da osim toga mnogo više pretilih osoba oboljevaju nego mršavih. Naime, sudeći prema statistici, 73% pacijenata su muškarci, 73,4% su oni koji imaju višak kilograma. Pored toga, kod pretilih muškaraca je primjećena mnogo manja šansa ozdravljenja kada završe na respiratoru. 42,4% pacijenata čiji je BMi indeks niži od 30 je ozdravilo i trenutno se nalaze u svojim kućama.

“Ja mogu da kažem da smo uočili da muškarci čine skoro 80% pacijenata koji se dovedu na intenzivnu njegu i koji su u kritičnom stanju. Od te grupe, 90% njih ima BMI preko 30, pa se iz tog razloga klasificiraju kao teži slučajevi”, rekla je Hani Sbitany, doktorica čije je zaduženje liječenja zaraženih u bolnici koja se nalazi u Brooklynu. Stručnjaci tvrde da je još uvijek prerano donositi bilo kakav zaključak zbog čega ovaj virus baš napada više muškarce nego žene.

Preporučeno