Menopauza je faza koja je ključna u životu svake žene.

U toku ovog perioda jajnici prestaju da proizvode progesteron i estrogen. Obično se menopauza javlja kod žena koje su starije od pedeset ili više od pedeset godina. Postmenopauza je termin koji se odnosi na period od nastanka menopauze pa do kraja života jedne žene, od tog trenutka, žena više nema menstruaciju.

Na svu sreću jedan začin ublažava simptome menopauze i postmenopauze a riječ je o kurkumi.

Ovo je nekoliko dobrobiti kurkume za vrijeme menopauze
Štiti od pojave krvnih ugrušaka
Prvo korisno svojstvo kurkume u toku menopauze je povezano sa kardiovaskularnim sistemom žene. Dobro je poznato da početkom ovog perioda naše srce postaje ranjivo, a žene se po prvi put susreću sa problemom krvnih ugrušaka.

Iako postoje odgovarajući lijekovi koji spriječavaju ovu pojavu, ti isti lijeko vrlo često znaju da izazovu i niz nuspojava. Kurkuma je ta koja spriječava trombozu, a pri tome nema neželjenih posljedica zbog korištenja iste.

Umiruje bol
Žene u menopauzi često osjećaju bolove u mišićima, osjetljivost na druge dijelove tijela, glavobolje. Kurkuma je u stanju da ublaži bol koji je izazvan upalom. Ovaj začin djeluje kao prirodni analgetik. Zahvaljujući njoj moći ćete da funkcionišete i to bez lijekova. Kurkuma najbolje ublažava bolove, migrene, grčeve…

Smanjuje rizik od vaginalnih i urinarnih infekcija
Žene koje su u menopauzi su podložne infekcijama. Uz pomoć kurkume svaka žena će spriječiti ili potpuno izliječiti vaginalnu i urinarnu infekciju u menopauzi.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno