Vjerujemo da se niste nikada zapitali čemu služi strelisa na odjeljku koji nas informiše o količini goriva u rezervoaru.

Može biti na lijevoj i na desnoj strani simbola u obliku aparata za točenje goriva na benzinskoj stranici, upravo ovaj položaj opravdava svrhu postojanja ove strelice.

Ona pokazuje sa koje strane se u autu koje vozite nalazi poklopac od rezervoara gdje se puni gorivo. Djeluje da je ova funkcija poprilično besmislena, ali u pojedinim situacijama zna da bude jako korisna, posebno ukoliko ste auto posudili. Možda i nije od prevelike važnosti imati saznanje gdje je poklopac od vašeg rezervoara, ali sigurni smo da prilikom rentanja auta, ponekad i korištenja službenih, vozač osjeti dodatan upitnik nad glavom sa prvim ulaskom na benzinsku pumpu.

Situacija je jako jednostavna, kratak pogled na instrument tablu, odjeljak sa simbolom u obliku male pumpe za točenje goriva i nećete imati nikakav problem sa lociranjem mjesta za točenje goriva.

Zašto lijevo, a ne desno?

Historija automobilizma i pogld unazad govori nam kako svaki proizvođač iz određenih standardizacija i razloga postavlja poklopac i mjesto za točenje na strani koja se čni sigurnija, logičnija i bolja. Japanci na svoju lijevu stranu, dok evropski proizvođači na desnu, ali nije to uvijek pravilo.

Odgovor iz Volkswagena daje prednost sigurnosti i smatraju kako je sigurnije da vozač ne stoji blizu ceste odnosno na prolazu drugih automobila prilikom sipanja goriva. Neki proizvođači idu na hedonističku varijantu pa ne žele da vozač troši vrijeme obilaska kada treba sipati gorivo.

Preporučeno