U ovo doba pandemije korona virusa, trebate povesti računa o higijeni prostora, s obzirom da više nismo u karanteni i svaki dan nove bakterije unosimo u prostorije gdje većinu vremena provodimo, odnosno u svoje domove.

Svjetost koju u toku dana puštate u prostorije svog doma, može da ubije bakterije, a isto tako će pomoći u smanjenju respiratornih poteškoća, tako prenosi magazin Science Daily.

IStraživanje koje je na svučilištu u Oregonu proveo tim koji je na čelu sa čuvenim doktorom Fahimipourom, pokazalo je da postoji velika povezanost između izloženosti svjetlu i broja bakterija u prašini. Istraživači su tri sobe izložili skroz različitim uslovima, odnosno, jedna soba je bila u mraku, druga je bila izložena sunčevoj svjetlosti, dok je treća bila izložena ultraljubičastim zrakama.

Nakon 90 dana, mračna soba je bila najprikladnija za život i razvoj bakterija te ih je u njoj bilo 12 posto više, dok je u prostorijama koje su izložene sunčevim i UV zrakama bilo održivo 6,8, tačnije 6,1 posto bakterija.

Bakterije iz one mračne sobe koja nije imala pristup svjetlosti su bile povezanije s respiratornim problemima od bakterija iz druge dvije sobe. Dakle, poenta cijele priče je da, čim ujutro ustanete otvorite prozore i pustite da u vaše prostorije uđe sunčeva svjetlost i novi vazduh koji će da izrači sve vaše prostorije.

Vrlo je bitno da svoje prostorije više puta izračite u jednom danu, sve to spriječava nakupljanje bakterija koje mogu biti jako loše po naše zdravlje.

Preporučeno