Svjetlost koju u toku dana puštate u prostorije svog doma, može da ubije bakterije te pomoći u smanjenju respiratornih poteškoća, tako piše magazin Science Daily.

Istraživanje koje je na sveučilištu u Oregonu proveo tim koji je na čelu sa doktorom Ashkaanom Fahimipourom pokazalo je da postoji povezanost između izloženosti svjetlu i broja bakterija u prašini. Istraživači su tri sobe izložili različitim uslovima, dakle, jedna soba je bila u mraku, druga je bila izložena sunčevoj svjetlosti, dok je treća bila izložena utraljubičastim zrakama.

Poslije 90 dana, mračna soba je bila najprikladnija za život i razvoj bakterija te ih je u njoj bilo 12 posto više, dok je u prostorijama koje su izložene sunčevim i UV zrakama bilo održivo 6,8, odnosno 6,1 posto bakterija.

Bakterije iz mračne sobe su bile povezanije s respiratornim problemima od bakterija iz druge dvije sobe. U doba kada hara korona širom svijeta, i kada uzima sve više života, vrlo je važno da znamo određene trikove. Ovo je jedan od njih, a sve što treba da uradite jeste da ustanete ujutro i da podignete roletne kako bi sunce i svjetlost ubili skoro sve bakterije koje su prisutne u toj prostoriji.

Isto tako je vrlo važno da sve prostorije često provjetravate, pa kada dižete roletne, usput otvorite i prozore kako bi se prostorije prozračile. Čistite i održavajte sve redovno, vodite računa o higijeni, posebno o odjeći i obući koju unosite u kuću. Sada kada je zima, mnogo je teže obzirom da je sve manje sunca, ali bez obzira i na to, otvarajte prozore nekoliko puta u danu.

Preporučeno