Kristina Kockar je jedna od najpoznatijih javnih ličnosti u Srbiji trenutno i osoba koja je definitivno obilježila prošlu godinu. Ona se sada podvrgla poligrafskom testiranju u svrhu jedne emisije. Pogledajte šta je rekla tada i koje mračne tajne je skrivala.

Istom testiranju se podvrgao i njen bivši suprug Sloba Radanović a evo kako je izgledalo njegovo ispitivanje.

O poligrafu:

Poligraf, popularno nazvan test detektora laži, je uređaj ili postupak koji mjeri i bilježi nekoliko fizioloških pokazatelja kao što su krvni tlak, puls, disanje i provođenje kože dok se od osobe traži i odgovara na niz pitanja. ] Vjerovanje koje podupire upotrebu poligrafa je da će varljivi odgovori proizvesti fiziološke odgovore koji se mogu razlikovati od onih koji su povezani s ne-obmanjujućim odgovorima. Međutim, ne postoje specifične fiziološke reakcije povezane sa lažima, što otežava identifikaciju faktora koji odvajaju laži od govornika istine. Poligrafski ispitivači takođe preferiraju da koriste sopstvenu metodu ocenjivanja, za razliku od kompjuterizovanih tehnika, jer mogu lakše braniti sopstvene procene.

Poligraf je 1921. godine izmislio John Augustus Larson, student medicine na Univerzitetu Kalifornije, Berkeley i policajac u policijskoj upravi Berkeley u Berkeleyu, u Kaliforniji. Napravljen je rad Leonarda Keelera na uređaju. Kao Larsonov štićenik, Keeler je ažurirao uređaj tako što ga je prenosio i dodao galvansku reakciju kože na njega 1939. godine. Njegov uređaj je zatim kupljen od strane FBI-a i služio je kao prototip modernog poligrafa.

U nekim zemljama poligrafi se koriste kao sredstvo ispitivanja sa osumnjičenim za kriminal ili kandidatima za osetljivo zapošljavanje u javnom ili privatnom sektoru. Američke agencije za sprovođenje zakona i federalne vladine agencije kao što su FBI, NSA i CIA i mnoge policijske službe kao što su LAPD i državna policija u Virdžiniji koriste poligrafska ispitivanja za ispitivanje osumnjičenih i otkrivanje novih radnika. U američkoj saveznoj vladi, poligrafsko ispitivanje se takođe naziva psihofiziološko otkrivanje prevare (PDD).

Test kontrolnog pitanja, poznat i kao vjerovatan test laži, razvijen je kako bi se prevazišli ili ublažili problemi sa relevantnom metodom ispitivanja. Iako se relevantna pitanja u testu vjerojatne laži koriste za dobivanje reakcije od lažova, fiziološke reakcije koje “razlikuju” lažove mogu se pojaviti iu nevinim osobama koje se boje lažnog otkrivanja ili se osjećaju strastveno da nisu počinile zločin. Stoga, iako se može pojaviti fiziološka reakcija, razlozi iza odgovora mogu biti različiti. Dalje ispitivanje vjerovatnog testa laži pokazalo je da je on pristrasan protiv nevinih subjekata. Oni koji nisu u stanju da razmišljaju o lažima u vezi sa relevantnim pitanjem, automatski će propustiti test.

Preporučeno
Loading..