Vjerovatno se i vi svi sjećate velikog zemljotresa koji je pogodiju Albaniju u januaru ove godine.

U ovom strašnom zemljotresu koji je pogodio Tiranu, poginulo je najmanje 30 osoba, a sam centar grada je doslovno sravnjen sa zemljom. Zgrade, tržni centri, hoteli, dok je materijalna šteta bila računata u stotinama miliona eura. Pomoć za glavni grad Albanije je pristizala iz cijele regije, a najviše su pomogli Srbija i Hrvatska.

Poslije toga zemljotresi su se proširili cijelom regijom, pa je tako bio zemljotres u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, pa onda tri manja zemljotresa u Srbiji i na kraju veliki koji je pogodio Hrvatsku, tačnije Zagreb, a desio se krajem mjeseca aprila. Materijalna šteta je tada bila preko sto miliona eura. Sada ponovo, naime, sektor za seizmologiju sinoć oko 18:45 registrovao novi zemljotres u Albaniji.

Epicentar ovog puta je bio 16 kilometara istočno od Medove, a bio je jačine 4,2 stepena po rihteru, a desio se na deset kiloemtara dubine. Zemljotres je bio toliko jak da se osjetio i u svim gradovima koji se nalaze na moru u susjednoj državi, Crnoj Gori. Bio je četvrte jačine po riheteru što znači da nije bio nimalo bezazlen. Trenutno još uvijek nema informacija da li je bilo povrijeđenih osoba ovog puta.

Prema prvim sopštenjima iz seizmološkog saveza Crne Gore, ovaj zemljotres nije mogao izazvati velike štete u samom epicentru. A za naredne dane se ne može znati hoće li biti još par zemljotresa koji će pratiti ovaj.

Preporučeno