Vladimiru Putinu je prilikom posjete Srbiji Aleksandar Vučić uručio štene šarplaninca staro svega tri mjeseca. Pas nosi ime Paša a kada ga je Putin vidio odmah je kleknuo i počeo ga maziti.

O šarplanincima:

Šarplaninac je rasa antike, za koju mnogi smatraju da je jedan od, ako ne i najstariji pravi Molosser na svijetu. Šarplaninac je bliski rođak svih balkanskih pasa, od Slovenije do Grčke, kao i kavkaskih, turskih i srednjeazijskih ovčara. Upravo je Balkan, odakle potiču Moloseri, proširio se na sve strane svijeta prije više tisuća godina, utičući na uspostavljanje najmodernijih pasmina mastifa i ovčara, zbog čega su neki zaključili da je Šarplaninec najstariji pas ove vrste.

Ova pasmina se najčešće povezuje sa područjem Šarskih planina, kako je i dobila ime.

Međutim, Šara je samo planina na Balkanu, dok se psi klasifikovani kao Šarplaninci mogu naći u mnogim drugim regionima Makedonije i Srbije, kao što su planine Korab, Stogovo, Bistra, Jablanica, Pelister i drugde, kreditirajući kredibilitet na tvrdnje da je čak i popularno i sadašnje službeno ime prilično pogrešno i ne u potpunosti poštuju. Mnogi vjeruju da je to bio slavni palačinski pas Aleksandra Velikog, dok je Skilos tou Alexandrou bio jedan od njegovih ratnih pasa, ali šanse su da je to bio specifičan blagi tip Šarplaninaca poznat kao Zlatan koji je služio kao veliki osvajačev kućni ljubimac, gledajući kako su svi, osim raznih pasmina, tradicionalno bili veoma dominantni i divlji radnici.

Preporučeno
Loading..