Prema izvještajima PNAS-a ukoliko se nastavi sa ovim globalnim zatopljavanjem i podizanjem nivoa mora, onda taj efekat neće zaobići ni Jadransko more. Prema ovim predviđanjima, u skorijoj budučnosti bi se nivo mora mogao podići i do devet metara, tako da bi mogao da potopi i neke gradove koji se nalaze na samoj obali. Ukoliko se ovo pokaže tačnim, svi gradovi koji se nalaze tik uz samo more, više neće biti pristupačni za život.

Prema izvještajima koje je u javnost dao UN, a kada se radi o stopi zagađenja, sadržaj ugljen dioksida u zraku je drastično porastao i to u veoma kratkom periodu. Ono što je još gore, a to je da su jako male šanse da se svijet spasi od globalnog zagrijavanja, jer neke kompanije koje se bave iskopinom nafte, fosilnih goriva i uglja, imaju mnogo jake lobije. Na skoro održanom samitu, na kojem su prisustvovali i predstavnici svih nacija svijeta, zaključeno je da će se, ukoliko se nastavi ovim tempom, zagrijavanje odnosno prosječna temperatura povećati za 2 stepena.

Ako se ove informacije na kraju pokažu tačnim, ona bi svijet mogao do 2100. godine, biti topliji za 3 stepena, što bi na kraju moglo dovesti da se nivo mora poveća sa 4 na 19 metara. Ukoliko se to pak i desi, onda u tom slučaju neće više biti Trogira, a ni bar pola Solina. Pod vodom će se naći i Poljud u Splitu, Dioklecijanova palača, Lora, sve luke i kolodvori, pa bi to jedino mogla da bude atrakcija za nekoga ko voli roniti. Također bi se pod vodom mogla naći i Makarska i Omiš, a u najcrnjem scenariju bi morska voda mogla da dođe sve do Mostara.

Preporučeno