Sastojci potrebni za sljedeći recept su:

– petsto gr brašna
– dvadeset gr kvasca
– dva dl mlijeka (po potrebi i malo više)
– jedna kašikica soli
– jedna kašikica šećera                                                                                                    – pet kašika ulja koje služi za premazivanje tijesta
– sto pedeset gr margarina za premazati pogaču
– jedno zumance
– susam
Priprema se na sljedeći način:

U posudu naspite kao prvo brašno, nakon toga napraviti udubljenje i stavite kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka i ostaviti tako da nadođe. Kada nakon nekog vremena kvasac nadođe u njega sipajte so, ulje i ostatak mlijeka i zamijesite tijesto. Bitno je da ga dobro izradite kako bi dobili glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu.

Ostaviti na toplom da nadodje.

Nakon što tijesto nadođe premijesite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Kada uradite to,  podijelite ga na 5 jednakih dijelova i od svakog napraviti lopticu, nakon toga ih ostavite 10 minuta. Sve lopticu rastanjite veličine plitkog tanjira. Prve 4 premažite sa omekšalim margarinom i stavite ih jednu na drugu, i na kraju stavite petu nepremazanu. Tijesto nakon toga rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga isjecite obruč širine oko 2-3 cm. Preostali krug isjecite na 16 istih dijelova.

Uvijte ih ali ne kao kiflice, nego tako da idu ravno uz jednu stranicu trougla. Poredajte ih u tepsiju, premažite sa uljem ili margarinom, širom stranom uz ivicu. Tepsija u kojoj sam pekla je sa prečnikom od 26 cm. Obruč isjecite na 4 jednaka dijela. Potrebno je da pravite ružice i da ih stavljate u središnji dio posude.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.

Preporučeno