Svjetlana Seka Aleksić je jedna od najpoznatijih žena na srpskoj estradi. Godinama unazad ona važi za primjer pjevačice koja traje i ima kontinuitet. Znamo također da je Sekina majka Ibrima muslimanka ali se jako malo zna o njenome ocu. Naime, njen otac više nije živ, preminuo je na Badnji dan i bio je teško bolestan.

Naime, Sekin otac se zvao Milorad Aleksić. On je prošle godine, šestog januara napustio ovaj svijet a Seka je bila mnogo tužna. Milorad je inače živio jako skromno i nije bio poznat javnosti.
Mi vam donosimo fotografiju njega i njegovoga doma u kojem je živio svojevemeno.

Otac je muški roditelj djeteta. Pored očinskih veza oca sa svojom djecom, otac može imati roditeljski, pravni i društveni odnos s djetetom koje sa sobom nosi određena prava i obaveze. Otac usvojitelj je muškarac koji je postao roditelj djeteta kroz pravni proces usvajanja. Biološki otac je muški genetski doprinositelj stvaranja novorođenčeta, putem seksualnog odnosa ili donacije sperme. Biološki otac može imati zakonske obaveze prema detetu koje on nije podigao, kao što je obaveza monetarne podrške. Pretpostavlja se da je otac muškarac čiji se biološki odnos sa djetetom navodi, ali nije utvrđen. Očuh je muškarac koji je majka djetetove majke i oni mogu formirati porodičnu jedinicu, ali koja u principu nema zakonska prava i odgovornosti roditelja u odnosu na dijete.

Pridjev “očinski” odnosi se na oca i, u usporedbi sa “majkom” za majku. Glagol “do oca” znači razmnožavanje ili otac djeteta iz kojeg potječe i imenica “očinstvo”. Biološki očevi određuju spol svog djeteta kroz spermije koje sadrže X-kromosom (ženski) ili Y-kromosom (muški). Srodni pojmovi nježnosti su tata, tata, papa, papa, papasita, (pa, pap) i pop. Muški uzor koji djeca mogu pogledati ponekad se naziva i likom oca.

Preporučeno
Loading..