Vjerovanje u određđene nadrealne stvari kao što su gatke i slično je uglavnom praznovjerje ali u duhu balkanskih naroda je da se vrlo često okreću tim stvarima neg egzaktnim dokazima i nauci. Međutim, pored svega mnogi vole da vide ili čuju od nekoga šta im donosi budućnost, da li će imati novca i slično. Mi vam sad donosimo jednu zanimljivu glavolomku a vezana je za vaša imena.


Idemo dalje sa nekim jako zanimljivim stvarima koje možda niste ni imali pojma.

Detaljnije o ovome možete pročitati ako kliknete OVDJE

Pismo je grafem (pisani karakter) u abecednom sistemu pisanja. To je vizualni prikaz najmanje jedinice govornog zvuka. Pisma široko odgovaraju fonemima u govornom obliku jezika, mada rijetko postoji konzistentna, tačna podudarnost između slova i fonema.

Pisani znakovi u drugim sistemima pisanja nazivaju se silabogrami (koji označavaju slog) ili logograme (koji označavaju riječ ili frazu).

Savremena engleska abeceda, poznata kao rimski stil, sastoji se od dvadeset i šest slova. Svako slovo odgovara jednom ili više zvukova, a slova se kombiniraju redoslijedom zvukova da bi se izgovorile riječi. Pismo se klasifikuje ili kao suglasnik ili kao samoglasnik, ovisno o tome kako se proizvodi njegov zvuk (samoglasnici su a, e, i, o, u, a ponekad i y i w).

Osnovnu rimsku abecedu koristi oko stotinu jezika, sa malim varijacijama. Neke verzije sadrže samo dvadeset i jedan znak, neki čak trideset. Pisma imaju specifična imena povezana s njima, koja se mogu razlikovati u odnosu na jezik, brojčanik i povijest. Z, na primjer, obično se naziva zed u svim zemljama engleskog govornog područja, osim u SAD-u, gdje se zove zee. Kao elementi alfabeta, slova su propisala naredbe, mada i to može varirati od jezika do jezika. Na španskom, na primer, ñ je zasebno slovo, sortirano posle n. Na engleskom jeziku n i ali su klasifikovani na isti način.

Kao simboli koji ukazuju na segmentalni govor, slova su povezana sa fonetikom. U čisto fonemskoj abecedi, jedna fonema je označena jednim slovom, iako u istoriji i praksi pisma često ukazuju na više od jednog fonema. Ima više zvukova, ili fonema, na engleskom – oko 44 – nego slova abecede.  Pismo stoga može biti povezano s više od jednog fonema, s fonemom određenim okolnim slovima ili etimologijom riječi. Regionalni akcenti imaju značajan efekat; slovo može da se kreće od pet do dvanaest zvukova u zavisnosti od porijekla zvučnika. Kao primer pozicionih efekata, slovo c se izgovara [k] pre a, o, u ili suglasnika (npr. Kritično), ali se izgovara prije e, i ili y (npr. Demokratija). Isto tako, isti fonem se može dijeliti s više od jednog slova, kao što je prikazano u c i s u ogradi i napeto. Par slova koja označavaju jednu fonemu se naziva digraf. Primeri digrafa na engleskom jeziku uključuju ch, sh i th. Fonem može biti predstavljen sa tri slova, koja se naziva trigraf. Primjer je kombinacija na njemačkom jeziku.

Preporučeno
Loading..