Direktor SZO u petak je rekao da je svijet ušao u “novu i opasnu fazu” pandemije korona virusa.

Broj novozaraženih drastično raste u cijelom svijetu. Amerika se nalazi u velikim problemima, a pogotovo države koje su prije nekoliko sedmica smanjile mjere karantina. Ista situacija je i u Brazilu, a pored njega su i Peking i Seul također prije nekog vremena imali nagli skok oboljelih. Prema pisanju NYTimes, 81 zemlja ima jako veliki skok novozaraženih, a samo 36 zemalja na svijetu bilježi pad oboljelih.

Prema informacijama Džon Hopkins Univerzitet korona virusom se do sada širom svijeta zarazilo preko 8,5 miliona ljudi, a preko 463.000 ljudi je preminulo.

Direktor SZO Tedros Adanom je na konferencij za štampu koja je održana u petak u Ženevi rekao da je u četvrtak bio “najgori dan” u svijetu ako se u obzir uzme broj zaraženih. Najveći dio tog broja dolazi iz Amerike, Azije i sa Bliskog Istoka.

– Svima je širom svijeta preko glave karantina. Države pokušavaju da što prije otvore granice i da oporave ekonomiju, međutim tu postoji jedan problem a on je da se virus i dalje brzo širi. Još uvijek je smrtonosan – rekao je on. Zamolio je sve da i dalje poštuju osnovna pravila.

– Potrebno je da nastavite da se distancirate. Ako vam nije dobro ostanite u vašim kućama. Prilikom kašlja ili kihanja pokrijte lice, i redovno nosite masku, također perite ruke – saopštio je on.

-Svijet je uponovo ušao u novu i opasnu fazu epidemije. Pronalazak vakcine biće jako težak put – rekao je on.

Preporučeno