Ukoliko se prepozna na vrijeme tok bolesti se uspješno može usporiti.

Parkinsonova bolest je stanje kod kojeg dijelovi mozga starenjem progresivno propadaju i ovaj poremećaj pogađa jednog od 500 ljudi, što Parkinsonovu bolest čini jednom od najčešćih kod starijih osoba. Ovo oboljenje nastaje zbog odumiranja nervnih ćelija u mozgu, zbog čega se proizvodnja dopamina značajno smanjuje. Dopamin je ključan za regulisanje pokreta tijela, pa je njegovo smanjivanje ustvari odgovorno za veliki broj simptoma koje osjećaju pacijenti koji su oboljeli od Parkinsona.

Još uvijek nije poznato šta uzrokuje gubitak nervnih ćelija u mozgu, ali mnogi stručnjaci smatraju da je u pitanju kombinacija određenih gena i faktora iz okoline.

Ova bolest se nažalost ne može izliječiti, ali se može zaliječiti i njen tok se može usporiti uz pravu terapiju ali i volju pacijenta.

“Pitanje je i kognitivne odluke naših bolesnika je da se ne predaju i da shvate da je to jedna od onih bolesti koje nosi vrijeme i sa kojom će se kad tad morati suočiti”, kaže dr Vladimir Kostić, za BBC.

Ako primjetite da se kod vas javljaju ovi simptomi, bilo bi najbolje da posjetite doktora:

1. Drhtanje
Jeste li primjetili lagano podrhtavanje prstiju brade ili šake? Drhtanje koje se iznenada pojavljuje je uobičajen znak ove bolesti. S druge strane, ako se drhtanje javi zbog stresa ili zbog fizičkog napora, smatra se potpuno normalnom pojavom.

2. Promijenjen rukopis
Jedan od signala može da bude i način na koji pišete. Recimo, slova mogu da postanu zgusnuta i manja. Promjena rukopisa može biti znak Parkinsonove bolesti koja je zvana kao mikrografija.

3. Gubitak čula mirisa
Ako više ne možete da osjetite ni mirise koji su inače veoma intenzivni, razmislite da odete kod doktora.

4. Problemi sa spavanjem
Nagli pokreti u toku spavanja mogu biti znak Parkinsonove bolesti, ako ne spavate mirno kao nekada, često mijenjate položaj u kojem spavate, zaspite na jednom kraju, a probudite se na drugom kraju kreveta, ovo može ukazivati na ovu bolest.

5. Otežano kretanje
Rani znak može da bude ukočenost ili bol u bokovima ili ramenu. Ljudi koji boluju od ove bolesti su ovo stanje opisivali kao da im je neko zalijepio noge za pod, dok se ukočenost može još javiti i u rukama, šakama ili nogama.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno