Jedan od najvećih pjevača naših prostora svih vremena je bez ikakve sumnje Toma Zdravković, a zbog njegovih hitova, i dan danas se razbijaju čaše po kafanama širom naših prostora. On je u životu volio brojne žene, Anđelu, Slavicu, Olgicu, Danku, Nadu, ali ono što je glumac Miša Janketić otkrio jeste da je on u životu priznao da je iskreno volio samo jednu ženu, ali da mu je ta ljubav bila zabranjena pa da je zbog toga silno patio cijelog svog života.

Pokušavao je da pronađe utjehu u drugim ženama, alkoholu i kocki, ali sve što je radio jeste to što je mijenjao kafane i da je nudio svoje pjesme kao utjehu svima onima koji su u životu bolovali od sličnih patnji kao i on sam. Za njega je njegova kuma, pjevačica Olivera Katarina rekla da je on bio savremeni trubadur, čija je duša naprosto bila satkana od ljubavi.

Ona kaže da je Toma imao ljubavi i saosjećanja i za grešnika, i za stradalog, za svako biće na ovom svijetu kojem je trebalo opravdanje. Nikad nikog nije osuđivao i svi koji su ga znali slagali su se oko toga da je on u svojim očima nosio toplinu i neviđenu nježnost.

Bio je zaljubljen u vitku plavušu Slavicu, koja je inače bila rodom iz Travnika, a kada je čuo da je ona bolesna, nije je mogao posjetiti posljednji put jer je imao zakazne nastupe. I to ga je slomilo, a pogođen njenom smrću, napisao je pjesmu Buket belih ruža koja i dalje slama srca.

Preporučeno
Loading..