Da li žene trebaju da nose grudnjak kad spavaju?

Mišljenja žena kao i stručnjaka koji su kompetetni za ovu temu su različita.

Nažalost, ne postoje naučni dokazi koji čvrsto podupiru teoriju kada će nošenje grudnjaka u toku noći pomoći u borbi protiv opuštenosti grudi.

– Nošenje grudnjaka u krevetu može biti udobno dok spavate, ali morate znati da ne pomažu u zaštiti protiv opuštanja grudi. Grudnjak nije neka vremenska mašina – rekla je Anđelika Kavouni, estetski hirurg.

Stručnjaci se slažu kako se grudnjak u krevet može nosti, ukoliko se žena koja ga nosi može normalno naspavati. Ukoliko vam grudnjak smeta, skinite ga, zbog toga što sa naučne strane gledano nema nikakvih dokaza da će vam grudnjak biti od velike pomoći kada je izgleda vaših grudi u pitanju.

– Nema dokaza da spavanje u grudnjaku utiče na zdravlje žene, ni pozitivno ni negativno- kaže doktorka Amber Gat, a nedavnom studijom nije pronađena veza između rizika za obolijevanje od najgore bolesti i nošenja grudnjaka.

– Rizik je bio jako sličan, bez obzira na to koliko su sati dnevno žene nosile grudnjak, kao ni da li su imali žicu, puš ap umetke ili od kada su počele da nose grudnjake prvi put – kazao je naučnik uključen u studiju, Lu Čen.

S druge strane, ne postoje ni prednosti nošenja grudnjaka dok spavate, čak vam ni grudi neće biti čvrste i oblikovane zbog spavanja sa grudnjakom. Promjene na grudima kao što su opuštanje dešavaju se samo zbog gravitacije, starenja, dojenja i trudnoće, a ne zbog učestalosti nošenja grudnjaka.

Ako izaberete da spavate u grudnjaku, najbolje bi bilo da izaberete onaj bez žica i koji je mekanog materijala.

Preporučeno