Iz Italije, gdje je već 12 ljudi preminulo korona virusa, stigla je jučer da obavijesti da u u ovoj zemlji zeraženo 424 osobe, navodi se u podacima Civilne zaštite, a prenose svjetske novinske agenicije. Najnoviji objavljeni podaci ipak ne sadrže detaljne informacije osmrtnim ishodima pacijenata, ali se optrilike pretpostavlja da su tri osobe u potpunosti izliječene. Naime, radi se o osobam koje dolaze iz Rima, jedan kineski par i mladić koji se početkom mjeseca vratio iz Kine. Oni su ujedno bili i prvi slučajevi zaraze korona virusa.

Korona virus je izlječiv

“Tri pacijenta koji su poletkom mjeseca stigli u našu zemlju, i koji su bili pozitivni na korona virus, sada su u potpunosti zdravi. Ovo je za sada najbolja poruka za sve Italijane, ali i svim građanima svijeta.” rekao je Francesco Vaia, direktor italijanske referentne bolnice za infektivne bolesti Spalanzazni u Rimu. Bolnica je ovom prilikom pokašala da iskoristi jednu antivirusnu terapiju, odnosno, oni su koristili antiviralne agense koji su se upotrebljavali za liječenje ebole. Od petka prošle sedmice sprovedeno je ukupno 9.687 testiranja i oko 4% njih je bilo na kraju pozitivno.

Svi testirani su imali neke od simptoma i svi su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama. Trenutno se Lombardija smatra najpogođenijom regijom gdje je do sada zvanično zabilježeno 258 slučajeva, međtu kojima je i 4 djece u uzrastu od 4 do 15 godina, koji imaju samo blage simptome. Također je 18 karabinjera iz Codogna od prošle srijede u karantinu zbog detaljno detaljno definisanih mjera opreza, s obzirom da su nedavno bili sa zaraženima na oproštajnoj zabavi.

Preporučeno
Loading..