Peškiri su nešto što svaki dan koristimo u svom kućanstvu i bez čega bi nam život bio prosto nezamisliv.

Kako bi bili što dugotrajniji, te kako bi im zadržali pravu kvalitetu, morate paziti na nekoliko slijedećih koraka.

Peškiri se jako brzo prljaju, pa bi ih tako trebalo obavezno prati poslije svakog trećeg korištenja. Peškire za brisanje ruku bi tako trebali prati i minjati svaki drugi dan, a ukoliko je u vašoj porodici više od četiri člana, peškire za brisanje ruku bi trebali mijenjati svakog dana.

Kako bi izbjegli da vam peškiri budu grubi i kruti, vrlo je važno s kojom količinom deterdženta ih perete. Nemojte da pretjerujete s količinama deterdženata kada je o pranju peškira riječ. Držite se tačno one količine koja piše na pakovanju deterdženta, zbog toga što ako se peškiri tokom pranja dobro ne isperu, postaju jako dobra hrana za plijesan i bakterije.

Kako bi i poslije nekog vremena vaši peškiri ostali mekani, vrlo je važno da ih poslije svakog pranja, bilo ono ručno ili u perilici za veš, protresete, ali dobro protresete prije nego ih objesite.

Kako se poslije brisanja s peškirom na peškiru ne bi stvarale bakterije i plijesan, najbolje je da peškire odlažete na šipke a ne na kukice. Kada peškire vješate na kukicu, postoji mogućnost da se na nekim dijelovima neće skroz osušiti i tako će postati odlična podloga za razvoj bakterija.

Što manje koristite peškire, to će preškiri duže trajati. Pa bi najbolje bilo da kupite više peškira kako bi što manje koristili pojedini peškir, te na taj način ćete im produžiti trajanje.

Kod pranja peškira trebate koristiti omekšivač kako bi peškiri ostali mekani, ali pazite na količinu koju koristite.

Preporučeno