Kada često koristite peglu , može se dogoditi da vam se na površini za peglanje zalijepe ostaci odjeće, kamenca ili prašine. To otežava peglanje i može ostaviti mrlje na odjeći. Zbog toga vam donosimo nekoliko savjeta kako brzo i učinkovito očistiti peglu.

Ocat i sol

U malu posudu stavite jednake količine alkoholnog octa i soli i zagrijte tek toliko da se sol otopi. Uklonite tečnost sa šporeta i pričekajte da se malo ohladi. Umočite pamučnu krpu u dobivenu tečnost i upotrijebite je kako biste je lagano razvukli po površini za peglanje. Kad nestane sva prljavština, možete bezbrižno peglati. Nikada ne upotrebljavajte čeličnu ili plastičnu žicu za posuđe, bez obzira koliko prljavo vaša pegla izgledala jer ćete na taj način samo smanjiti njegovu efikasnost.

Morska so

Na dasku za peglanje stavite stari pamučni peškir ili papirni ubrus. Jednu kašiku morske soli, što krupnije to bolje, pospite preko peškira ili ubrusa. Uključite peglu i okrenite je do maksimalne temperature. Ako je pegla na paru, obavezno je isključite. Kada se zagrije, peglom nekoliko puta pređite preko soli. Bićete oduševljeni rezultatom.

Soda bikarbona

Napravite gustu pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite smjesu na površinu za peglanje pamučnom krpom i lagano trljajte dok ne uklonite svu prljavštinu. Ostatke paste očistite čistom krpom. Uključite peglu i pritisnite dugme za ispuštanje pare kako biste očistili ostatke paste u otvorima kroz koje para izlazi.

Ovo su jeftini i jednostavno trikovi da očistite vašu peglu od nečistoća, stoga požurite i očistite svoju peglu čim prije.

 

Preporučeno