U sedamdeset i trećoj godini života preminuo je srpski glumac Marko Nikolić a ovu informaciju je potvrdila njegova kćerka Mina. Ona je na Fejsbuku objavila zajedničku fotografiju sa ocem a u opis je stavila datum njegovoga rođenja i datum smrti.
Glumac je rođen u Kraljevu a preminuo je u Beogradu, ostvario se u preko sedamdeset filmova i serija.
Ipak svi ga se sjećaju najviše po ulozi Dragiše Popadića u legendarnoj seriji Bolji život koja se emitovala od hiljadu devetsto osamdeset i sedme do hiljadu devetsto devedeset i prve godine. Pored toga zapaženu ulogu je imao u seriji Budva na pjeni od mora.

Vjeruje se da je jedan od prvih poznatih glumaca bio stari Grk nazvan Thespis of Icaria. Pišući dva veka nakon događaja, Aristotel u svojoj poetici (335. pne.) Sugerira da je Thespis izašao iz ditirambskog zbora i obratio se kao poseban karakter. Pre Thespisa, hor je ispričan (na primer, “Dionis je to učinio, Dionis je to rekao”). Kada je Thespis izašao iz hora, govorio je kao da je on lik (na primjer, “Ja sam Dionis, to sam uradio”). Razlikovati ove različite načine pripovijedanja-pripovijedanja i pripovijedanja – Aristotel koristi termine “mimesis” (putem donošenja odluka) i “diegesis” (preko naracije). Iz Thespisovog imena dolazi riječ “thespian”.

Profesionalni glumac je neko ko je plaćen da glumi. Profesionalni igrači ponekad obavljaju neplaćeni rad iz različitih razloga, uključujući obrazovne svrhe ili za dobrotvorne događaje. Amaterski glumci su oni koji ne primaju naknadu za nastupe.

Nisu svi ljudi koji rade kao glumci u filmu, televiziji ili pozorištu profesionalno obučeni. Bob Hoskins, na primjer, nije imao formalnu obuku prije nego što je postao glumac.

Preporučeno
Loading..