Poznati kantautor Đorđe Balašević je preminuo danas u 67. godini života.

Moramo podsjetiti da je Balašević prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća. Prije par dana izvor koji je blizak porodici je otrkio da se on osjeća dobro i da se šali sa doktorima, ali, po posljednjim informacijama slavni Vojovođanin je preminuo na Infektivnoj bolnici u Novom Sadu.

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. 1977. godine je pristupio akustičarskoj grupi Žetva sa kojom, iste godine, snima hit pjesmu U razdeljak te ljubim i tako ostvaruje svoj prvi uspjeh. Ovaj singl je prodat u više od 180 hiljada kopija, što je bio ogroman uspjeh za jugoslovenske standarde.

Početkom 1982. godine Đorđe započinje solo karijeru albumom Pub sa kojim bilježi zaista zapažen uspjeh. U TV seriji Pop Ćira i pop Spira on tumači zapaženu ulogu berberina Šace. U zimu naredne godine prvi put puni beogradski Sava centar, a nakon toga slijedi ploča pod nazivom Celovečernji the Kid snimljena 1983. godine. U aprilu 1985. godine Balašević snima izuzetno zapažen album 003 na kojem se istakla pjesma Slovenska. Ovu plooču je produkcijski uradio kao i pjesmu prije nje Josip Boček. Sljedeće 1984. gofine u saranji sa TV Novi Sad snima i TV film pod istoimenim nazivom Celovečernji Kid.

Balašević sa narednim albumom Bezdan, formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna koncertna potpora. Za produkcijske ploče je zadužen Đorđe Petrovič, a aranžmani su povjereni klavijaturisti Aleksandu Dujinu. Balašević naglašava da najplodniji period njegovog stvaralaštva otpočinje upravo ovim albumom. Naredni album Panta rei prati jako loše kritike koje se podudaraju sa teškim periodom kroz koji je on u privatnom životu prošao.

Preporučeno