U KBC Dr Dragiša Mišović trenutno se liječi 28- ero djece, u starosti od 15 do 17 godina. Među njima se nalaze i 4 bebe. “Pacijenti su od jutros u dobrom opštem stanju. Među 28 mališana imamo 4 bebe uzrasta od 15 do 40 dana. Svi su za sada dobro i nalaze se u prisustvu svojih mama koje su također pozitivne na korona virus, a nakon dvije sedmice ćemo im raditi testove” reklaje dr Olivera Ostojić, rukovodilac ova dječije bolnice. “Imali smo dva pacijenta koja su imala teže kliničke slike, ali su to hronični bolesnici.

Jedno dijete je neurološki pacijent, a drugo je također nefrološki pacijent. Na svu sreću dječaka od 3 godine koji ne neurološki pacijent, juče smo pustili da ide kući. Inače, oboje su imali jako ozbiljne pneumonije, a njihovo liječenje se odvijalo po svim protokolima, uz dodatne konsultacije sa doktorima sa Instituta majka i dijete. Isto tako mislim da će i druga djevojčica moći sutra da ide kući.” izjavila je doktorica Osotijć. U ovakvim situacijama insistiramo da djeca dođžu i sa blagom temperaturom koja traje između 24 i 48 sati, ukoliko kašljucaju, da ideu u Dom zdravlja na trijažu, a ako imaju sumnju, da se testiraju i da dođu odmah kod nas u bolnicu.

“Djeca koja dođu kod nas obično bivaju upućena iz unutrašnjosti, odnosno naših domova zdravlja ili drugih medicinskih ustanova. Čim dođuu bolnicu, dobiju labaratorijsku obradu krvne slike kao i rentgen pluća i spram tih rezultata odlučuje se o njihovoj hospitalizaciji i testiranju. Djeca bi u bolnicama trebala da ostanu između 10 i 12 dana, kako bismo uradili kontrolni bris” rekla je Ostojić.

Preporučeno