Čovjek od davnih dana gradi nastambe u kojima bi se zaštitio od različitih spoljnjih utjecaja. Ovo je najstarija kuća u Srbiji i nećete vjerovati stara je stotinu trideset i tri godine. Naime s obzirom na starost, očekivalo bi da se radi o ruševini koja ni na šta ne liči međutim jedan čovjek je odlučio da se odrekne ljetovanja i svih životnih luksuza kako bi se posvetio uređivanju ove kuće. Naime, ovu kuću su sagradila četiri brata Aca, Aksentije, Đorđe i Antonije Kostić.

Ova kuća je građena od blata, slame, drveta te kamena. Grede krova su stare onoliko koliko je stara i sama kuća. Izgrađnea je od hrastovog drveta i srčevine. zANIMLJIVO JE DA JE PODRUM OVE KUĆE SLUŽIO ZA OSTAVU I IZGRAĐEN JE OD KAMENA A TU SE ČUVALO POVRĆE, BURAD ZA RAKIJU I VOĆE.

Ova kuća je okrečena davne hiljadu devetsto devedeset i prve godine te se od tada nije značajno mijenjala. Naime, boje u ovoj kući su doslovno ostale iste kao i na samom početku. U ovoj kući se nalazi i ogromna slavska soba u kojoj se nalaze autentični kreveti, klupw, spavaća soba, ogroman stol, zanimljiv dnevni boravak u kojem se nalazi i ognjište.

Vlasnik je Dragan Gligorijević i on je odlučio da spasi kuću i sjećanje na svoje pretke kao i na istoriju. Naime, on želi da sačuva sjećanje na tradiciju svog naroda te na način života. Ova kuća je uvršetna na listu najljepših kuća u Srbiji.

Inače,  tradicija i folklor su jako bitni za istoriju svakoga naroda na svijetu i važno ih je očuvati.

Preporučeno
Loading..