Već je odavno u narodu poznato koliko je bijeli luk dobar i povoljan za zdravlje čovjeka, da ova povrćka čuva vaš imunitet i da je najbolji saveznik u snižavanju krvnog pritiska i očuvanju vašeg srca.

Ali, da li znate da neki ljudi uvečer kad pođu spavati ubacuju jedno čehno bijelog luka u wc šolju i tako ga ostavljaju tu da prenoći? Sve ovo rade zbog toga što žele sebi da pojednostave čišćenje kupatila.

Evo o čemu se radi.

Bijeli luk sadrži alicin koji mu i daje njegov posebn jak i specifičan miris. Ali, osim mirisa alicin je jako djelotvoran u borbi protiv bakterija i gljivica i to ne samo u našem tijelu nego i na neočekivanim mjestima gdje one bujaju. Prije svega, u vašem kupatilu.

Ujutro kada ustanete potrebno je samo da pustite vodu. Ukoliko ponavljate ovaj proces do dva puta sedmično, u šolji će biti puno manje bakterija, a bijeli luk navodno djeluje uspješno i protiv žutih mrlja koje se talože.

Ne brinite, kupatilo vam neće smrdjeti na bijeli luk, zbog toga što uvijek u šolji postoji određena količina vode koja na jedno čehno reguliše smrad, a vama omogućava čišćenje wc šolje.

Ovo isto možete probati i na drugim mjestima kao što je sudoper u kuhinji, na potpuno isti način, samo što ćete poklopcem zaklopiti odvod i nasuti određenu količinu vode kako preko noći ne bi smrdjela cijela kuća.

Preporučeno