Muzička scena je oduvijek bila raznolika, te u moru istih lica i sličnih glasova, s vremena na vrijeme naiđemo na neke ljude koji nas zaista svojim talentom ostave bez komentara, ali to se ne dešava često, barem ako imate visoke standarde.

Gypsy Queens & Kings, Anvil, Basingstoke, 16th October 2009.

Ipak, koliki god da su vaši kriteriji, jedna od pjevačica koje su vas morale barem jednom u životu da fasciniraju jeste Esma Redžepova koja je tokom svog života još važila za pravu kraljicu romske muzike, a njeno mjesto dugo vremena niko neće moći da dostigne. Publika je padala u trans zbog njenog glasa, a takvo nešto se ne viđa svaki dan.

Kao i kad je riječ o bilo kojoj drugoj javnoj ličnosti, uvijek su se svi zanimali i za njen privatni život, a ono što je potpuno posebno za Esmu i kad je ona u pitanju, jeste to da je u toku svoje karijere koja je trajala više od pet decenija, prije nego ju je smrt uzela, usvojila čak 47 sina, a samo jednu kćerku, koja se zove Elenora Mustafovska.

Naime, svojevremeno je Esma izjavila da je tek u kasnijim godinama svog života shvatila koliko zapravo znači imati pored sebe žensko dijete, te da se prevarila što to sebi ranije nije obezbijedila, jer joj je život sa Elenorom bio mnogo lakši. Godinama je Elenora bila u bendu „Esma’s Banda“, koja je pratila kraljicu romske muzike po njenim nastupima, a redovno su zajedno pravili show kakav se rijetko mogao vidjeti, barem kada su u pitanju naši prostori i naša muzička scena.

Preporučeno
Loading..