Prije malo više od mjesec dana na društvenoj mreži Twitteru je osvanuo identičan matematički problem za koji je đak dobio nulu bodova te je tako postao hit na društvenim mrežama, a sada je jedna oštroumna djevojčica Nina koja ima samo sedam godina iz Beograda napravila istu grešku.

Dakle, radi se o matematičkom zadatku u kojem se od učenika traži da napišu ciframa slijedeće brojeve, što može da se protumači na dva načina. Ova djevojčica je i pored objašnjenja nastavnika prije testa, razumjela da treba da napiše slijedeći broj u nizu, što bi isto tako trebalo da bude uvaženo kao tačan odgovor. A evo šta kažu stručnjaci na to:

– Takav zadatak pripada uzrastu od sedam do osam godina, kada je još uvijek konkretno mišljenje učestalije od apstraktnog, i djeca to vide i razumiju skroz drugačije od nas. Na primjer, na pitanje: “Šta je na slici?”, dijete odgovara konkretno: “Park, snijeg, oblaci i slično…”, a odrasla osoba odgovara kao “Zima”. Kada razumijete način na koji dijete razmišlja, onda bi trebalo priznati ovaj odgovor, uz dodatno objašnjenje značenja riječi “sljedeće” u ovom primjeru – rekla nam je svoje mišljenje učiteljica Tatjana Krsmanović.

Dragana Stanković koja je školski psiholog je istakla ad možda dijete u ovom zadatku nije napisao ono što se od njega tražilo, ali je uvidjelo logički niz što je puno znaćajnije od bodova koji se dobijaju za tačno riješen zadatak.

– Dijete je ovim pokazalo zbunjenost što bar nije pohvaljeno od svog učitelja, ali i da je kod njega u toku razvoj jedne od najvažnijih sposobnosti koja će mu značiti za budući život i rješavanje svakodnevnih problema, a misli se na logično razmišljanje.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno