Na internetu se ovih dana pojavio jedan snimak posljednjeg gostovanja na televiziji makedonskog vokalnog giganta i jednog od najvećih pjevača Balkana svih vremena Tošeta Proeskog. Emisija je nastala šesnaestog oktobra dvije hiljade i sedme godine. Proeski se pojavio u emisiji koja nosi naziv Vrteška i djelovao je jako umorno i iscrpljeno a mnogi su poslije njegove rečenice koje je u toj emisiji izgovorio shvatili kao da je naslutio da će mu se nešto dogoditi.O MAKEDONIJI:

Makedonija je zemlja na Balkanskom poluostrvu u jugoistočnoj Evropi. To je jedna od država naslednica bivše Jugoslavije, od kojih je proglasila nezavisnost 1991. godine.

Zemlja je postala članica Ujedinjenih nacija 1993. godine, ali kao rezultat tekućeg spora s Grčkom oko upotrebe naziva Makedonija, skraćeno je i kao BJRM i BJR \ t Makedonija), termin koji takođe koriste međunarodne organizacije kao što su Evropska unija, Savet Evrope i NATO.

Makedonija i Grčka su 17. juna 2018. godine potpisale Prespanski sporazum, kojim bi se zemlja promjenila u Republiku Sjevernu Makedoniju, u očekivanju odobrenja parlamenta. Neobavezujući nacionalni referendum o tom pitanju od 30. septembra usvojen je sa 90% odobrenja, iako nije dostigao potreban odziv od 50%, ostavljajući konačnu odluku parlamentu da ratifikuje rezultat. Parlament je 19. oktobra 2018. godine odobrio promjenu imena, dostigavši ​​potrebnu dvotrećinsku većinu potrebnu za donošenje ustavnih promjena.  Vlada je sada počela proces završavanja ustavnih promjena potrebnih za promjenu naziva zemlje, koji se očekuje da bude završen najkasnije do januara 2019. godine.

Preporučeno
Loading..