I pored toga što je zujanje komarca najiritantnija stvar koja postoji na svijetu, njihovi ujedi su puno gori, izluđuju nas i konstantno tjeraju na češanje.

Mnogi odmah posežu za proizvodima iz apoteke, ali ćemo vam mi u ovom članku, uz nekoliko predloga, pokušati uštediti novac.

Vjerujemo da većinu ovih stvari već svi imate kod kuće, tako da svakako ništa ne gubite ako primijenite neki od ovih savjeta.

1. Sirće

Znamo da ćete istog trenutka pomisliti na miris koji nije baš kao što je miris parfema, ali vjerujte nam, veoma je efikasno. Čim osjetite ujed, na mjesto ujeda direktno stavite samo jednu kap sirćeta, a u slučaju većeg broja ujeda, kadu napunite toplom vodom i sipajte 2,5 čaše prirodnog jabukovog sirćeta, te se potom u toj vodi i okupajte. Kupka će umiriti svrab, a osim toga ublažiće crvenilo.

2. Led

Ono što trebate uraditi je da kockicu leda stavite na mjesto ujeda. Na ovaj način ćete ublažiti otok i zapaljenje poslije ujeda bilo kojeg insekta. Prije nego što je stavite na ujed umotajte led u ubrus i držite ga sve dok se ne otopi. Nikako ne stavljajte led direktno na kožu, jer će vam se javiti opekotine.

3. Suhi sapun

Ovo je vrlo jednostavan način da umirite ujed komarca. Samo protrljajte mjesto ujeda suhim sapunom. Tako će se umiriti svrab, samo nemojte zaboraviti da isperete sapun sa mjesta ugriza.

4. Med

Med se već odavno koristi za tretiranje manjih tegoba, jer deluje antibakterijski i antizapaljenski. Trebate da nanesete samo malo meda na ujed komarca i trebalo bi da se otok smanji, ali i da ublaži svrab.

Preporučeno