Zubi su ogledallo lica i osmijeh je nešto što nema cijenu. Mi vam donosimo neke korisne savjete kako da se riješite karijesa ukoliko imate strah od zubara.

Općenito o zubima:

Ljudski zubi funkcionišu tako da mehanički razbijaju prehrambene artikle rezanjem i drobljenjem u pripremi za gutanje i varenje. Ljudi imaju četiri tipa zuba: sekutići, očnjaci, premolari i molari, svaki sa specifičnom funkcijom. Incizori seku hranu, očnjaci rastrgaju hranu, a molari i premolari zdrobe hranu. Koreni zuba ugrađeni su u gornju vilicu ili donju čeljust i pokriveni su desni. Zubi su napravljeni od više tkiva različite gustine i tvrdoće.

Zubi spadaju u najizraženije (i dugotrajne) osobine vrsta sisara. Ljudi, kao i drugi sisari, su dipodoni, što znači da razvijaju dva seta zuba. Prvi set (nazvan “beba”, “mleko”, “primarni” ili “listopadni”) obično počinje da se pojavljuje na oko šest meseci starosti, iako se neke bebe rađaju sa jednim ili više vidljivih zuba, poznatih kao natalni zubi. Normalna erupcija zuba oko šest mjeseci poznata je kao zub i može biti bolna.

Stomatološka anatomija je područje anatomije posvećeno proučavanju strukture zuba. Razvoj, izgled i klasifikacija zuba spadaju u njegovo područje istraživanja, iako zubna okluzija, ili kontakt između zuba, ne. Stomatološka anatomija je taksonomska nauka koja se bavi imenovanjem zuba i njihovih struktura. Ova informacija služi praktičnoj svrsi za stomatologe, omogućavajući im da lako identifikuju zube i strukture tokom tretmana.

Anatomska kruna zuba pokrivena je caklinom iznad cementoamelnog spoja (CEJ) ili “vrata” zuba. Većina krunice je sastavljena od dentina (dentina u britanskom engleskom jeziku) sa pulpnom komorom unutra. Krunica je unutar kosti prije erupcije. Nakon erupcije, gotovo je uvijek vidljiva. Anatomski korijen nalazi se ispod CEJ i prekriven je cementom. Kao i kod krune, dentin čini većinu korijena, koji obično ima kanale pulpe. Zub može imati više korijena ili samo korijen (zubi s jednim korijenjem). Psi i većina premolara, osim prvih gornjih pretkutnjaka, obično imaju jedan korijen. Maksimalni prvi premolari i mandibularni molari obično imaju dva korijena. Maksilarni molari obično imaju tri korena. Dodatni korijeni nazivaju se prekobrojnim korijenima.

Preporučeno
Loading..