Bijele tvrde tačkice se mogu na cijelom tijelu pojaviti ali se uglavnom formiraju na licu tako da kreatin ostane zarobljen pod površinom kože tako da tvori malu cistu. Tu se također mogu nakupiti loj i masti.

O limunu:

Limun, Citrus limon (L.) Osbeck, vrsta je malog zimzelenog drveća u Rutama, porijeklom iz Južne Azije, prije svega sjevernoistočne Indije.

Elipsoidno žuto voće stabla se koristi u kulinarske i ne-kulinarske svrhe širom svijeta, prvenstveno zbog soka, koji ima i kulinarsku upotrebu i čišćenje. Pulpa i kora se također koriste u kuhanju i pečenju. Sok limuna je oko 5% do 6% limunske kiseline, sa pH od oko 2.2, što mu daje kiseli ukus. Karakterističan kiseli ukus limunovog soka čini ga ključnim sastojkom pića i hrane kao što je limunada i kolač od limuna.

Porijeklo limuna je nepoznato, iako se smatra da su limuni narasli prvi u Assamu (regija u sjeveroistočnoj Indiji), sjevernoj Burmi ili Kini. Genomska studija limuna pokazala je da je to hibrid između gorke narandže i citrona.

Lemoni su ušli u Evropu blizu južne Italije  Međutim, nisu se široko uzgajali. Kasnije su uvedeni u Persiju, a zatim u Irak i Egipat oko 700. godine . Limun je prvi put zabeležen u literaturi u arapskom traktatu o uzgoju iz 10. veka, a korišćen je i kao ukrasna biljka u ranim islamskim vrtovima. Rasprostranjena je širom arapskog svijeta i mediteranskog regiona između 1000 i 1150.

Prva značajna kultivacija limuna u Evropi počela je sredinom 15. stoljeća u Đenovi. Limun je kasnije uveden u Ameriku 1493. godine, kada je Kristofor Kolumbo donio sjemenke limuna u Hispaniolu na svojim putovanjima. Španska osvajanja širom Novog svijeta pomogla su širenju sjemena limuna. Uglavnom se koristio kao ukrasna biljka i kao lijek.  U 19. veku, limuni su sve više posijavani na Floridi i Kaliforniji.

Godine 1747. eksperimenti Jamesa Linda s mornarima koji pate od skorbuta uključivali su dodavanje soka od limuna u njihove dijete, iako vitamin C još nije bio poznat.
Poreklo reči “limun” može biti bliskoistočni. Riječ crpi iz starog francuskog limuna, zatim od talijanskog limuna, od arapskog laymūn ili līmūn, i od perzijskog līmūna, generičkog pojma za agrume, koji je srodan sanskritu

Preporučeno
Loading..