Iako se dugo razišljalo o tome da li će se dosadašnje mjere dodatno pooštriti za teritoriju čitave Srbije, pa čak i o tome da se uvede i cjelodnevni karantin odnosno zabrana kretanja od 24 sata, iapk je donesena odluka da se za vikend uvede do sada najduži policijski sat koji će stupiti na snagu od petka poslije podne u 17 sati i trajaće sve do ponedjeljka ujutro 5 sati. Prvo je bilo govora o tome da će se ova zabrana odnositi samo na trenutna najveća žarišta u Srbiji, a to su Niš i Beograd, međutim, na kraju je ipak odlučeno da će ova nova mjera važiti za čitavu teritoriju Srbije.

Ova zabrana neće važiti za ljude koji obrađuju zemlju kao i penzioneri koji nedjeljom mogu izaći po nabavku osnovnih životnih namirnica. na ovu temu je govorio u sam predsjednik Srbije Alksandra Vučić koji je gostovao u emisiji “Upitnik” gdje je rekao da je zabrana izlaska koja je bila uvedena prethodni vikend nije urodila plodom, jer se nekolicina građana iskradali vani pod izgovorom da moraju da obave neke važne stvari, ali su ustvari samo išli u šetnju u prirodi.

Epidemiolog Predrag Kon je na press konferenciji rekao kako je on lično bio za tu ociju da se svi kontakti među ljudima zabrane u sljedećih desetak dana, kako bi se na taj način u potpunosti zaustavilo širenje zaraze korona virusom. Iako je Srbija među zemljama koje su pravovremeno uvele preventivne mjere, zbog nepoštivanja tih mjera od strane njenih građana, pojavio se veliki broj zaraženih i preminulih u toj zemlji. Zbog toga su se i počele pooštravati mjere jer zdravstveni sistem Srbije ne bi mogao idržati još veći broj obojelih, kao što je to bio slučaj u Španiji i Italiji.

Preporučeno