Ministar vanjskih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, morao se hitno oglasiti o navodima koji su danas objavljeni.

Dakle, već godinama se vodi spor oko Kosova, odnosno oko priznavanja i nepriznavanja nezavisnog Kosova. Iako su neke države priznale Kosovo, Srbija je uvijek bila oštro protiv toga te tvrde da je Kosovo dio Srbije i da će to tako zauvijek ostati.

Dakle, predsjednik Vučić već neko vrijeme radi na dijalogu sa Prištinom i to pod pokroviteljstvom Evropske unije, pa su ovo neki protumačili i kao spremnost vrga Srbije da prizna nezavisnost Kosova. Ali ipak, Vučić to kategorično negira, a opozicija uporno potpiruje te navode. Boško Obradović je tako kazao kako je vlast spremna da prizna nezavisnost Kosova, a Ivica Dačić je istog trenutka odreagovao na ovakve izjave.

Dakle, on je kazao kako su u pitanju samo “gnusne laži” i da je ova trenutna vlast ustvari i vratila pitanje Kosova koje je jedno vrijeme bilo gurnuto pod tepih, iako su Jermić i Đilas i ostali tvrdili kako je to “već riješeno”. On je isto tako kazao kako je u njihovo vrijeme preko 90 zemalja priznalo Kosovo, dok je sadašnja vlast uspjela da 18 država povuče to priznanje.

On je rekao kako je ovo samo nastavak opozicije da na podli način napada trenutnu vlast i da im je u cilju samo unositi nemir u narod. Dačić je još jednom podcrtao da je Vučić rekao kako je spreman za dijalog i da treba da se nađe neko riješenje, ali Srbija nikada neće pristati na ovakve ucjene i ulimatume za prizavanje Kosova.

Preporučeno