Morate znati da nije baš uvijek riječ o upali mjehura, pa da znate šta sve može biti na stvari ukoliko nekad primjetite da vam urin smrdi malo jače nego inače.

Bez brige, obično nije riječ o nečemu što se ne može riješiti, ili tako bar tvrde na Preventionu-u.

1. Ukoliko ste dehidrirani
Vrlo jednostavno, ukoliko pijete dovoljno vode, urin vam je blijedo žute boje i miris je kao i običan, a kad vam nedostaje vode, urin bude taman i smrdljiv, sve zbog previsoke koncentracije uree, zbog toga što nije razrijeđena vodom.

2. Ukoliko ste pojedli nešto od ovoda
Da li ste ikada primjetili da vam je urin poslije konzumiranja šparoga posebno smrdljiv, ili vam je tek sada zapravno jasno zašto. Dakle, šparoge, bijeli luk, sjeme piskavice, prokulice, prehrana koja je bogata proteinima kao i curry, poslije ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina.

3. Ukoliko ste popili previše kafe
Kafa sadrži jednu posebnu komponentu dobivenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u organizmu čovjeka, ali ukoliko ste popili previše kage, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u što većoj koncentraciji i zbog toga će vam urin smrdjeti.

4. Ukoliko imate upalu
Slatkasti miris amonijaka je propraćen čestom potrebnom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da treba da posjetite doktora zbog toga što imate upalu urinarnog trakta.

5. Ukoliko ste počeli piti lijekove
Antibiotici s kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu da dovedu do nešto smrdljivijeg mirisa urina. Ali, on uglavnom prolazi poslije konzumiranja, dok kod žena zna da izazove i gljivične infekcije u vaginalnom području.

6. Ili imate spolnu bolest
Ukoliko slutite da biste mogli da razmislite i o spolnoj bolesti, urin koji smrdi na amonijak može biti znak, klamidije ili gonoreje.

Preporučeno