Bijeli luk je jedna od namirnica koju možete iskoristiti na razne načine, pa je tako uvijek dobro da ga imate u svojoj kući, te da ga iskoristite što češće u pripremanju obroka za sebe, ali i za svoju cijelu porodicu. Ipak, ako imate svoju baštu, postoji način da sami sebe opskrbite zalihama bijelog luka, pa da tako kasnije nema potrebe da isti opet morate da kupujete iako ste ga uzgajali.

Brojne su pogodnosti i po vaše zdravlje od upotrebe bijelog luka, kako je on bogat manganom, vitaminom B6, vitaminom C, selenom, kalcijem, kalijem i brojnim drugim korisnim supstancama koje su itekako od velikog značaja za vaše tijelo. Na ovaj način možete itekako da ojačate imunološki sistem, pa ako ste primjetili da se skloni upalama i raznim virozama, onda biste u svakom slučaju trebali više da konzumirate bijeli luk.

Istraživanja su pokazala da on smanjuje razvoj bolesti u našim organizmima za 63 posto. Da biste uzgojili bijeli luk kod svoje kuće, pratite sljedećih nekoliko koraka. Odvojite češnje bijelog luka, te ih stavite u mekano i vlažno zemljište na dubinu od samo nekoliko centimetara. Kada ga sadite, pripazite na to da korijen ide prema dolje.

Kada pak bijeli luk procvjeta, koristan savjet je da kada zalijevate svoju biljku, da vodu uvijek sipate oko biljke, a ne direktno na nju. Uglavnom je bijeli luk spreman za vađenje onda kada se na njemu pojavi pet do šest listova, a nema potrebe da ga u zemlji držite duže nego što je to zaista njemu potrebno.

Preporučeno
Loading..