Da li postoje nova saznanja o korona virusu? Koje metode testiranja, ranog otkrivanja i liječenja se koriste? Da li smo sigurni u način prenošenja. ovo su samo neka od pitanja o kojima se razgovara u emisiji “Prva tema” koju urešuje i vodi Jovana Joksimović. U emisiji koja se snimila večeras, njeji gosti gosti bili prof. dr. Tanja Jovanović, virusolog i profesor Medicinskog fakulteta Univerzitetau Beogradu; prof.dr. Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog, prim. dr. Predrag Kon, epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravstvo.

Predrag Kon je rekao kako us mjerama prevencije, epidemija razvučena i da je potrebno minimalno 10 – tak sedmica da se čitava situacija oko korona virusa smiri. “ovaj virus je sorta koja napada respiratorne organe, a respiratorne infekcije imaju tipične epidemijske procese koji inače traju šest do osam sedmica, i to bez mjera koje smo mi preduzeli. Zbog tih mjera se čitava ova stiruacija, drastično mijenja. Mi smo namjerno to produžili, 6 do 8 sedmica je uobičajno, jer nismo znali mnogo o njemu, a u međuvremenu smo saznali, pa smo iz tog razloga produžili taj termin na 10 do 12 sedmica.

Zbog toga sam danas govorio o svom optimizmu, i to su upravo razlozi zbog kojih smatram da će na kraju biti sve onako kako se svi mi nadamo. Sada je poluvrijeme u kojem mi vodimo.” rekao je Kon. ” Možda nisam bio dovoljno razumljiv kada sam prije nekoliko dana rekao da virus nije pod kontrolom, međutim danas je bio drugi smisao. Mislio sam na to da li zdravstveni sistem funckioniše, odnosno da li može da isprati ovaj broj pacijenata koji se nameće svakog dana” dodao je Kon. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Preporučeno