Ukoliko ste istinski ljubitelj cvijeća, vjerujemo kako u svojim baštama brižljivo njegujete svoje hortenzije.

Ovaj zeleni žbun je bogat cvjetovima plave, bijele i roze boje. Ali, ima i onih sretnika čija hortenzija mijenja boju, pa je tako jedno ljetima roza, a drugo ljeto je plave boje.

Sada su baštovani otkrili kako promjene boje kod hortenzije zavise od ph zemljišta. Pomijeniti ph vrijednost zemljišta nije posebno teško, većina je učila slične eksperimente na časovima hemije u srednjim školama, osim ako niste išli u ekonomsku.

Ali, ukoliko imate hortenzije krem boje, u problemu ste, zbog toga što ova hortenzija tvrdoglavo ostaje u svojoj boji. Eventualno može malo da pređe u neku rozikastu u toku ljeta.

Kako bi vaša hortenzija imala plavo ljubičaste cvjetove, zemljište oko nje mora da bude više kiselo. Kiselo zemljište će pomoći da se alumijumom prenese u biljke što će usloviti plavu boju.

Ako je vaša hortenzija plava, onda znači da je zemljište oko nje veoma kiselo. Organsko đubrivomožete da napravite od ostataka iz vape kuhinje, kao što je talog od kage, kora od banane i slično tome.

Ukoliko želite rozu hortenziju, treba da smanjite kiselost zemljišta, a u ovom slučaju je najbolje da se posavjetujete sa stručnjacima iz poljoprivredne apteke koji će vam preporučiti proizvode za snižavanje kiselosti zemljišta što će usloviti da vaša hortenzija cvjeta u rozoj boji.

Ljuska od jaja, školjke sa ljetovanja, pepao, kao i kora od limuna će učiniti da se zemljište odlobodi od kiselosti pa ćeti dobiti hortenziju u nježno roze boji.

Preporučeno