Činjenica je da se svi mi trudimo da uštedimo više novca na svojim računima, bilo da se radi o računima za vodu, struju ili telefon, ali ponekad nismo ni svjesni grešaka koje pravimo, a koje nas znaju itekako koštati. Kako god, u našem današnjem članku vam donosimo jedan savjet koji se tiče korištenja deterdženta za pranje veša, onog kojeg stavljate u svoje mašine za pranje rublja.

Naime, većina proizvođača na pakovanjima deterdženata ostavlja svoje preporuke oko toga koliko bi se deterdženta trebalo koristiti za jedan ciklus pranja, ali činjenica je i da većina njih u tome i pretjeruje. Naime, to čine sa jednim ciljem, što više proizvoda vi koristite, to ćete češće i da ga kupujete. Ipak, prevelika količina deterdženta može u svakom slučaju osim vašem budžetu, da naškodi i vašoj odjeći, ali i vašoj mašini.

Osim što možete biti sigurni u to da će višak deterdženta da na vašoj odjeći ostavi bijele mrlje, višak praška koji stavljate u mašine će da začepi odvode zbog čega mašina može početi da koristi i dvostruko više struje za pranje. Uvijek imajte na umu da više deterdženta ne znači i čistiji veš, kako to većina ljudi smatra, nego da samo na taj način škodite sami sebi.

Za dobro pranje su ključna druga tri elementa: temperatura vode, centrifuga i kombinacija deterdženta za pranje veša sa omekšivačem, koji će omogućiti da se vaša odjeća lakše pegla. Kada nađete savršenu sredinu za ta tri elementa, tad možete biti sigurni u to da će vaš veš da bude čist.