Često na društvenim mrežama imamo priliku da čitamo o nekim zaista neobičnim stvarima na svom tijelu za koje dosad nismo ni znali. Tako vam u našem današnjem članku donosimo nešto o malom dijelu našeg nokta koji sigurno većina nas ni ne primjećuje, a koji zapravo može da vam otkrije neke stvari koje niste ni slutili, a koje se tiču vašeg tijela. Riječ je o bijelom polumjesecu koji je izuzetno osjetljiv i važan dio strukture našeg nokta, a kao takav se u svakom slučaju ne smije oštetiti.

Naime, taj bijeli polumjesec koji se nalazi na dnu našeg nokta se zove lunula. Riječ je o vidljivom dijelu korijena, koji se u svakom slučaju ne smije oštetiti jer u tom slučaju dolazi do deformacije cijelog nokta. Zapravo se ispod bijelog bazalnog sloja epiderme skrivaju krvne žile, a ovo uopšte nije neobično ni da se ne vidi na noktima kod ljudi. Sloj kože koji se nalazi pri korijenu nokta, a koji se inače zove eponihij može da prekrije lunulu i tada se ovaj bijeli polumjesec ni ne vidi.

Isto tako manjak ili izostanak lunule mogu da ukažu na sljedeće, ako se ona ne pojavljuje na palcu, može da ukaže na psihološke bolesti. Zatim ako je nema na malom prstu, to može da uputi da određene probleme sa vašim crijevima.

A isto tako, mala ili nepostojeća lunula na domalom prstu može da bude znak da vaše tijelo ima problema sa štitnom žlijezdom, što je nešto što ne biste trebali da ignorišete i na što biste trebali da obratite pažnju.

Preporučeno
Loading..