Održavanje odjeće čistom je jednako bitno baš kao i održavanje vaše lične higijene, a sigurno ste se i vi barem ponekad zapitali da li dovoljno često perete svoju odjeću s obzirom na to koliko bakterija se raznosi na ovaj način. Kako god, sigurno biste se svi zgrozili da vam neko kaže da se donji veš može nositi dva dana zaredom. Ipak, to je posve isto kao i kad perete veš na 40 stepeni u svojoj veš mašini.

Naime, stručnjaci su otkrili da bakterije mogu preživjeti na temperaturama ispod 60 stepeni Celzijusovih, a čak ispod ovih temperatura možete biti sigurni da će se fekalije sa vašeg donjeg veša da pomiješaju sa drugom odjećom koju ste stavili na pranje. Kako god, postoje i neke bakterije koje mogu da prežive i 60 stupnjeva, pa je tako najbolje da koristite programe za pranje veša koji koriste još višu temperaturu. Isto važi i za kuhinjske krpe, koje također treba prati na najmanje 60 stepeni.

Grudnjake možete prati nakon dva do tri nošenja, dok za donji veš, čarape i hulahopke ne postoje iznimke, nego biste ih trebali da perete poslije svakog nošenja. Svoju posteljinu obavezno mijenjajte jednom sedmično, a dovoljno je jastuke da operete dva puta godišnje da budete sigurni.

I kuhinjske krpe su leglo za klice i nose rizik trovanja hranom u vašoj kuhinji, pa tako pažljivo vodite brigu i o ovim predmetima, koje većina zanemaruje i smatra da je sasvim dovoljno da se one same osuše i da su spremne za ponovno korištenje tad.

Preporučeno
Loading..