Bez obzira na to da li inače volite da se hranite zdravo ili baš i nemate takve navike, sigurni smo da će se većina složiti da rado kao prilog uz svoje obroke uzima neku salatu, a da je jedna od omiljenih namirnica u istim krastavac.

Naime, bez obzira na to da li više preferirate ovo povrće kada je svježe ili pak kisele krastavce, većina nije svjesna koji su sve benefiti konzumiranja istih. Naime, u njima se nalazi jako puno vode i proteina, te izrazito mali udio masnoće, što ih čini izuzetno korisnim za naš organizam. Kako god, osim toga se u njima nalaze i brojni minerali koji su nama itekako potrebni, kao što su naprimjer željezo, kalij, fosfor i natrij.

Kako god, mnogi ih uzimaju i zbog činjenice da u sebi sadrže velike količine vitamina, i to vitamina C, A, B6, kao i B12. Ovo povrće je izuzetno dobar probiotik koji može da vam pomogne da sa lakoćom regulišete svoju probavu, a ujedno je riječ i o snažnom antioksidansu, koje će da zaštiti vaše tijelo do svih slobodnih radikala.

Isto tako, krastavci su odlični i za vašu jetru, koja inače radi na detoksikaciji vašeg cijelog organizma, pa je izuzetno bitno da obraćate pažnju da vam jetra obavlja sve svoje funkcije kako bi to trebalo da se obavlja. Odlični su i za sprečavanje i smanjenje rizika od čira na želucu, te mogu da pomognu i pri kontroli nivoa glukoze u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima ili oni koji imaju genetske predispozicije za ovu bolest.