Najveća njemačka klanica i fabrika za preradu svinjskog mesa „Tenis“ postala je novo žarište korone, s najmanje 657 zaraženih.

Proizvodnja je naravno, na neko vrijeme zaustavljena a u okrugu Gitersloh u kojem se pogoni i nalaze su zatvoreni sve škole i vrtići, a čak sedam hiljada ljudi mora u karantin. Iz ove firme su najavili da je mogući razlog širenja zaraze zapravo niske temperature u proizvodnim halama kao i putavanja radnika u toku nedavnih praznika, jer većina zaposlenih u ovoj mjesnoj industriji u Njemačkoj dolazi iz Bugarkse, Poljske ili Rumunije.

Već se neko vrijeme raspravlja u Njemačkoj o skoro neljudskim uslovima u ovoj mesnoj industriji, jer radnici naporni rade, nije im obezbjeđenja nikakva bezbijednost na poslu, žive svi u skučenim prostorima i dobijaju mizerne plate za njemačk uslove, ali ta jeftina radna snaga omogućava njemačkoj mesnoj industriji konkurentnost na svjetskom tržištu. Njemačka industrija skida sa sebe svaku odgovornost za te uslove rada, s obzirom da radnike često zapošljavaju preko posredničih firmi i ugovora o djelu, te tako “tenis” i ostali s radnicima, bar na papiru, nemaju ama baš nikakve obaveze.

Šef Zavoda za zdravlje berlinske četvrti Rajnikendorf Patrik Laršajd, povukao je paralelu između ovog masovnog širenja zaraze u klanicama i onog najnovijeg u Berlinu. Dakle, u berlinskom okrugu Nojkeln na korona virus testirano najmanje 70 ljudi. Za stotine stanovnika nekoliko kompleksa zgrada određen je obavezni karantin. U svim tim slučajevima se radi o siromašnim i veoma često neobrazovanim ljudima, koji žive skoro pa izolovano i na malom i jako skučenom prostoru. Ali ipak, bez obzira na ova lokalna žarišta, prema institutu Robert Koh, broj zaraženih u Njemačkoj je još uvijek na niskom nivou.

Preporučeno