Koliko god da se vama vaš veš poslije pranja u veš mašini činio čistim, činjenica je da to nije ni blizu istine, posebno ako svoju mašinu za pranje rublja ne održavate čistom. Naime, ono što većina ljudi ne zna, a što je sasvim logično, jeste da se u mašinama zadržavaju sve bakterije sa vaše odjeće, uključujući i fekalne ostatke. Upravo iz tog razloga je ključno da na svakih nekoliko mjeseci očistite svoju mašinu – pregrade, vrata, gumu, bubanj, te posude za prašak.

Što se tiče gume i fioke, najbolje bi bilo da to očistite pomoću krpice nakvašene sirćetom, a gdje se inače zadržava višak vode, ali i prljavština sa vaše odjeće. Isto tako, ako primjetite da se štroka sa gume ne skida, onda je najvjerovatnije da je buđ prodrla u nju već, pa je za vas najbolje rješenje da kupite novu.

Što se tiče održavanja čistoće bubnja mašine, svaka tri mjeseca uključite praznu veš mašinu, a prije toga u pregradu za prašak za veš sipajte dvije kašike sode bikarbone, te pola šolje destilovanog sirćeta. Podesite svoju mašinu na najvišu temperaturu, a izaberite i najduži ciklus pranja.

Što se tiče filtera veš mašine, u njemu se inače skupljaju sitne stvarčice koje znaju da zapuše mašine, a zbog ogromne količine i toplote i vlage u isto vrijeme, filter je plodno tlo za razvijanje bakterija. Na kraju, ako primjetite neugodan miris garderobe poslije pranja, sipajte 10 kapi ulja od karanfilića u bubanj veš mašine, te pustite da mašina odradi pun ciklus na višoj temperaturi kako biste se riješili tog mirisa.

Preporučeno
Loading..