U Palati Srbija održana je zajednička konferencija ministra finansija Siniše Mlog i presdjednika privredne komore Srbije Marka Čadeža o ekonomskim mjerama koje Srbija preduzima u borbi protiv COVID – 19 virusa. Mali je rekao da je Vlada na jučerašnjoj sjednici donijela 3 urebde, koje i trebale da predstavljaju pravni okvir, načina na koji će se ove mjere sprovoditi. Jedna od Vladinih uredbi je i ona o drektnim davanjima kompanijama i građanima kako u prethodno i najavili, predviđa se novčana pomoć za sve one osobe koje su navršile 18 godina u Srbiji.

Ovom je uredbom predviđeno da se nakon okončanja trenutnog stanja, svim punoljetnim građanima na račun uplati jednokratna novčana pomoć koja će da iznosti 100 eura u vrijednosti dinara. Međutim nije do kraja sve pojašnjeno osim da vlada uređuje postupak. “I to smo danas usvojili na Vladi.” izjavio je ministar finansija Siniša Mali. Također je dodao i to da zna za prijedloge dijela privrede da novčana pomoć građanima bude isplaćena kroz neki vid vaučera.

Kako je procijenio Fiskalni savjet, državu će ovaj poduhvat da košta oko 600 miliona eura Pored toga ministar finansija je naveo kako će prvi minimalac biti isplaćen u prvih sedam do deset dana maja. “Definisao se pravni okvir, a sam proces će da započne za izvedbom od ponedjeljka 13. aprila. Sva privredna lica će podnijeti prijavu do kraja mjeseca, a nedjelju dana kasnije će moći da bude isplaćen prvi minimalac, najverovatnije do 10. maja.

Preporučeno