Li- Meng Jan koja je poznati virusolog iz Kine iz Škole javnog zdravstva u Hong Kongu poručila je da bi veliki broj života bio spašen da kineska vlada nije cenzurisala njen rad.

Kada se to desilo ona je pobjegla u Ameriku kako bi razotkrila šta je to sve Peking zataškavao prije nego što je proglasio epidemiju korona virusa, tako piše britanski “San”.

U razgovoru sa poznatim novinarom Bilo Hamerom, doktorica je upozorila na opasnosti globalne pandemije te je kazala da “nemamo baš puno vremena”.

“Ovo je zaista velika pandemija koja se dešava u cijelom svijetu. Ovo je veće od svega što znamo iz ljudske historije. Naime, tajming je jako, jako važan. Ukoliko možemo da ovo rano zaustavimo, možemo da spasimo živote velikog broja ljudi”, rekla je Li-Meng Jan.

Doktorica se bojala da ono što zna kaže u Kini zbog toga što bi je tamo ubili, a sada se trenutno nalazi u Americi na lokaciji koja nikome nije poznata.

“Razlog zbog čega sam došla u Ameriku je da prenesem poruku istine o korona virusu. Ako bih sve što znam rekla u Hong Kongu, onog trenutka kada bih progovorila, nestala bih i bila ubijena”, rekla je ona za “Foks njuz”.

Prema njenim riječima Komunistička partija Kine i stariji univerzitetski radnici prošlog decembra su postakli dokaze da se korona virus može prenositi među ljudima. Doktorica koje je odrasla u kontinentalnoj Kini kazala je da je bila među prvim naučnicima koje su zamolili da istraže mali broj slučajeva u gradu Vuhanu, gradu iz kojeg je virus potekao.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno