Korov može da bude veliki problem u bašti i da vam napravi probelme sa usjevima, pa zbog toga vaš vrt neće izgledati onako kako ste zamišljali. U Australiji, poljoprivrednici kako se pretpostavlja, na godišnjem novou troše milijardu i po dolara na aktivnosti koje se tiču kontrole korova, i još dvije i po milijarde u izgubljenoj poljoprivrednoj prozvodnji. Za kontrolu velikih i nepreglednih površina, poljoprivrednici koriste industrijske herbicide, međutim, postoji rješenje koje je mnogo bolje za ukljanjanje korova iz vašeg vrta, a i mnogo je lakše dostupno.

1. Soda

Svi znamo onu dobru staru izreku, bolje spriječiti nego liječiti. Kako bi uspjeli u namjeri da spriječimo rast korova, potrebno je da u pukotine na kojima on raste, pospete sa natrijevom sodom. Međutim, ukoliko se u vašem vrtu već nalazi korov, ona možete iskoristiti običnu sodu za pečenje koja je u ovom specifičnom slučaju izuzetno od koristi. Potrebna je samo jedna mala kašika sode kako biste mogli da prekrijete čitavu biljku korova, kao i lišće i stabljiku.

2. Slana voda

Ovu otopinu možete napraviti vrlo lako i to na način što ćete u dvije čaše vode pomiješati i jednu čašu soli, i to sve ostaviti da prokuha. otopinu koju dobijete, potrebno je da prskate na korov kako bi se sasušio.

3. Novine

Korov pokrijte sa nekoliko listova novina, i na taj način žete uništiti korov jer on neće dobiti odgovarajuću svjetlost, zrak, pa čak ni prostor za svoj dalji rast.

4. Alkoholno sirće

Sa alkoholnim sirćetom je potrebno našpricati srednji dio korova ili njegove cvjetove. Ovaj postupak će vjerovatno trebati ponoviti nekoliko puta, posebno ako nakon primjene padne kiša. Kiselina koja se nalazi u octu, pogubna je za korov.

Preporučeno